Eind dit jaar is Bangkok gastheer van de zogenaamde Asian Indoor Games. Naast iets als atletiek of zwemmen staan hier veel nieuwe sporten op het programma. Stuntfietsen, klimmen, danssport en aerobics bijvoorbeeld. Het zijn de spectaculaire tv-sporten, die de meeste aandacht zullen trekken.

Deze Indoor Games verschillen daarmee behoorlijk van een ‘traditioneel’ sporttoernooi. Alhoewel hier zo nu en dan sporten komen en gaan, is een vernieuwing als in Bangkok niet snel te verwachten op iets als de Olympische Spelen. Ik kan me in ieder geval geen aerobics herinneren op dit evenement.

Vooral door de groeiende rol van televisie verandert de smaak van de liefhebbers van sport. Dat blijkt onder meer uit de vele veranderingen van spelregels van traditionele sporten, om zo meer mensen te trekken. Tafeltennis en volleybal zijn twee voorbeelden, waar een andere telling alles wat spannender moet maken. Daar zouden de kijkers meer van genieten en daarmee veel adverteerders gelukkig maken. Het één heeft natuurlijk met het andere te maken.

Bestaande, traditionele sporten zouden met die reglementaire veranderingen populairder moeten worden, maar ik heb nog nooit een internationale sportbond horen verklaren of ze daarin zijn geslaagd. Het kan dus ook anders, wordt in Bangkok duidelijk gemaakt. Niet alleen maar de regeltjes veranderen, maar compleet nieuwe sporten centraal stellen. En misschien is dat ook veel leuker.

De organisatie van de Asian Indoor Games gelooft er in ieder geval in. Van 12 tot en met 19 november is de primeur in Bangkok. Het moet een tweejaarlijks festival worden met in 2007 Macau als gastheer.

Het is nu wachten of dit nieuwe sportevenement serieuze concurrentie wordt van de Olympische Spelen. En of we in Europa ook zo iets krijgen. Bestuurders van traditionele sportbonden moeten dus opletten. En misschien moet de publieke omroep zich eens oriënteren op deze nieuwe sporten om ook in de toekomst nog iets voor te stellen.