Het Amerikaanse Lake Placid viert dat precies een een kwart eeuw geleden de Olympische Winterspelen werden gehouden. Dit weekend is daarom het olympisch vuur opnieuw ontstoken. Wij Nederlanders denken vooral aan Eric Heiden als het over 1980 gaat.

De Amerikaanse schaatser legde niet alleen de olympische eed af, maar won daarna ook alle afstanden. In een schaatsgek land als het onze worden we daar behoorlijk stil van.

In de Verenigde Staten denken ze echter terug aan hele andere dingen, blijkt uit deze quiz. De Amerikanen verliezen zichzelf met name als ze herinneringen ophalen aan de onverwachte gouden medaille voor het nationale ijshockeyteam, dat de Sowjet-Unie in de finale versloeg. Heiden was daar trouwens bij als toeschouwer, waarna hij door alle opwinding amper meer kon slapen. De volgende dag won hij de 10.000 meter – het saaiste sportevenement dat een Amerikaan zich kan voorstellen.

Maar dat ijshockey was een koude oorlog en dan niet alleen door het ijs waarop de sporters zich voortbewogen. De Amerikanen tegen de Russen in het jaar dat in Moskou de Zomerspelen werden geboycot door de gastheer van de Winterspelen. Vlak na de Russische inval in Afghanistan. “Do you believe in miracles?”, vroeg sportverslaggever Al Michaels zich dan ook af. Het werd een gevleugelde uitspraak in de VS.

Al die mensen van toen zijn na een kwart eeuw weer terug in Lake Placid om de komende weken er een goed feest van te maken.