Vorige maand schreef ik dat mijn afstudeerscriptie over Feyenoord on-line is in te zien. Ajax-fans kunnen nu ook in de geschiedenis van hun club duiken met een afstudeeronderzoek naar Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal is geschreven door Susan Smit.

Iemand die zich stort in Ajax tijdens de bezettingsjaren moet zich bezighouden met het vermeende joodse karakter van de club. Tijdens de nieuwjaarsreceptie dit jaar hield voorzitter John Jaakke nog een pleidooi om dat joodse eens wat minder benadrukken. Nieuws, dat hier niet zo´n belangrijk punt was – Ajacieden uitgezonderd.

Smit schrijft over dit joodse karakter: ‘Volgens Ajax-kenner Evert Vermeer is het aantal joodse spelers in de Ajax-elftallen nooit veel groter geweest dan bij andere Amsterdamse clubs. Ook hadden de anti-joodse bepalingen in het najaar van '41 geen enorm effect op de samenstelling van de elftallen.’ Niet dat er geen joodse spelers en toeschouwers waren, maar het zouden er relatief niet meer zijn geweest dan de meeste andere Amsterdamse verenigingen.

Wel, lees het zelf maar. Liefhebbers van sportgeschiedenis kunnen trouwens nog meer vinden op deze site. Sinds kort is er namelijk ook een onderzoek geplaatst naar sport in de Belgische stad Gent.