AZ is momenteel de bink van het Nederlandse voetbal. Naast het goede presteren is vorig jaar zelfs een proefschrift van Gerrit Valk hierover verschenen. Dinsdagavond duikt het historische programma Andere Tijden in deze clubgeschiedenis. Kende u het geheim al van schone vrouwentoiletten?

Als het om geschiedenis gaat, wordt er natuurlijk gesproken over het kampioenschap van 1981. Op de site van Andere Tijden wordt daar al veel informatie over gegeven, dus alleen daarom is het voor de liefhebber de moeite waard even door te klikken.

Het geheim van het toenmalige succes zou erin liggen – zo warmt Andere Tijden ons op – dat de spelersvrouwen verwend moesten worden. Dan schijnen die kerels vanzelf harder te gaan lopen. Maar AZ’67 had nóg een geheim als het om vrouwen en voetbal gaat: zorg voor schone vrouwentoiletten.

Begin jaren zeventig gingen vooral mannen naar voetbalwedstrijden, snapten ze in Alkmaar. Om meer toeschouwers te trekken, moest de hele familie mee. Dat lukte ook, maar meteen ontving het clubbestuur een reeks klachten van vrouwen, die naar de wc waren gegaan. Die waren zo ontzettend smerig! Als AZ’67 dus serieus werk wilde maken van zijn voornemen, moesten die beter worden onderhouden.

Aldus geschiedde en de vrouwen waren tevree. Waar je al niet aan moet denken om kampioen van Nederland te worden.