Het boek ‘Harde Ballen’ van Richard Krajicek verkoopt boven alle verwachtingen. Eind deze week brengt uitgeverij Tirion de zevende druk uit. Dat zijn 20.000 exemplaren. Tirion had er hoogstens 10.000 verwacht.

De lancering van de autobiografie van Krajick was een mediamoment zonder weerga. Dat helpt natuurlijk bij het stimuleren van de verkoop, maar volgens Marjolein Driehuis van Tirion ligt het niet alleen daaraan. “Krajicek was altijd een gesloten en afstandelijk persoon met voor de buitenwereld veel geheimen. We kenden amper zijn gevoelens en met zijn boek krijgen we daarin meer inzicht. Ook schrijft hij veel over andere tennissers.” Een aangenaam kijkje in de tenniskeuken dus.

Het zal ook helpen dat Daphne Deckers heeft meegeholpen. Maar niemand had verwacht dat de eerste druk al uitverkocht was voordat het boek was uitgebracht. De 20.000 van Krajicek zijn voor sportbegrippen erg veel, maar in absolute zin valt het nog mee. De boeken van echtgenote Daphne Deckers komen moeiteloos boven een oplage van 100.000 uit.

Nog geen maand geleden gunde de voormalige tennisser ons een eerste voorpublicatie. En nu dus dit resultaat. Het zou uitgevers aan het denken moeten zetten en wel op twee manieren.

Eén: De belangstelling voor sportboeken in Nederland groeit enorm.

Twee: Dat betekent méér dan alleen maar voetbalboeken.

Hoeveel boeken zou Krajicek eigenlijk verkopen als hij net als zijn vrouw over zijn kinderen gaat schrijven?