Er werd heel veel gesport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Klinkt misschien vreemd, maar iedereen heeft wel eens behoefte aan afleiding en al helemaal in crisistijd. De VPRO heeft filmbeelden van sportevenementen in oorlogstijd op internet gezet, zodat je jezelf kunt overtuigen.

Het Polygoon Journaal was overal bij in de tijd dat niet iedereen televisie had. Een machtig middel in de handen van machthebbers dus, want bij gebrek aan concurrentie hadden de makers hiervan veel invloed. Dus in de oorlog zorgden de Duitsers er wel voor dat de berichten niet geheel vrij waren van propaganda.

Sport ging gewoon door, mede omdat de bezetters dat graag wilden. “Wie aan sport doet, zondigt niet”, was het motto van Reichskommissar Arthur Seyss-Inquart . De KNVB groeide als kool, en in Amsterdam werd een bestaand boksverbod opgeheven zodat deze sport in alle openheid kwam. De gemeente Amsterdam stond deze sport namelijk niet toe voor de oorlog begon.

De beelden die nu door de VPRO on-line zijn gezet laten dat uitstekend zien. Er wordt gebokst, gevoetbald en ook de TT in Assen raast voorbij. We zullen vanaf nu meer van dit soort materiaal op die site zien, omdat deze maand een internet tv-kanaal over geschiedenis is begonnen. Op 27 februari is de officiële lancering met prachtige schaatsbeelden uit de jaren dertig. En er zijn nog verrassende, zelfs sensationele, shots gevonden. Het zou me niets verbazen als die zelfs internationale aandacht zullen trekken. Daar kom ik later deze maand zeker op terug.