Oud-wielrenner Peter Winnen is donderdagavond hoofdgast van het TV-programma Theater van het Sentiment. Met hem beleefde het Nederlandse wielrennen één van de hoogtepunten van de jaren tachtig. Diezelfde Winnen schreef daarna onder meer over de rol van doping in zijn sport.

Het Theater van het Sentiment is een bijna-dagelijks programma, dat in een klein half uurtje een gebeurtenis opwarmt met hoofdrolspelers en wat nostalgische beelden. Regelmatig staat iets sportiefs op het programma, zoals Henk Gemser vorige maand en Wim Kieft eerder deze week. Nu is wielrennen dus aan de beurt.

Winnen is een boeiend persoon. Na afloop van zijn indrukwekkende carrière stapte hij in de collegebanken en werd schrijver. Hij kijkt relativerend terug op zijn sportieve loopbaan, blijkt onder meer uit een gesprek met het blad van de Socialistische Partij. "Uiteindelijk blijft sport maar een lullig spelletje."

In zijn boek 'Van Santander naar Santander' ging hij in op de rol van doping in zijn sport. Niet zonder risico, zei hij: "Als je het over wielrennen hebt, dan ben je al een behoorlijke klootzak als je bepaalde onderwerpen zoals doping durft aan te snijden." Om daaraan toe te voegen dat de wielrenners niet zozeer daders zijn, maar juist slachtoffers. "Alleen de wielrenner is de lul."

Deze maand komen meer sporters op bezoek bij de KRO. Volgende week vrijdag, 11 februari, Bettine Vriesekoop en precies een week later, de 18e dus, Ada Kok.