Het Haagse ADO Den Haag bestaat precies honderd jaar. Een lastig punt voor veel mensen is deze club tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zondagavond ook weer voor Jack van Gelder, Hugo Borst en Youri Mulder. Ze lullen maar wat over 'die foute ADO-spits', ofwel Gerrit Vreken.

AZ'67 was in 1981 de laatste kampioen van Nederland buiten de Top Drie. ADO was de laatste kampioen buiten Ajax, PSV en Feyenoord die erin slaagde een behaalde titel het jaar erop succesvol te verdedigen. Zowel in 1942 als 1943 was ADO namelijk Nederlands kampioen.

Maar juist als het gaat om de oorlog heeft ADO op één of andere manier de naam een NSB-club te zijn geweest. En dan gaat het vooral om Gerrit Vreken, de toenmalige spits. Ook de drie heren van Studio Voetbal noemden hem een oude NSB-er, zonder überhaupt zijn naam te weten. En al helemaal zonder de feiten, die toch al lang bekend zijn.

Vreken zou NSB-lid zijn geweest tijdens de oorlog. Maar dat klopt niet, weet ik na een bezoek aan deze man in 2003. Letterlijk huilend vertelde hij voor NOS Langs De Lijn dat hij in feite gedwongen werd om bij de NSB te gaan, maar dat hij dat nooit heeft gedaan. Wel werd hij sympathiserend lid, omdat hij anders naar Duitsland zou worden afgevoerd als dwangarbeider. Hij is nooit op een vergadering geweest en heeft ook geen contributie betaald. Maar toch blijft het hem achtervolgen, tot in 2005 toe.

Mede dankzij wat bijeengeharkte specialisten bij de NOS, die misschien veel weten van tactiek, en weinig tot niets over geschiedenis. Zondag heb ik Vreken nog eens gebeld in Frankrijk, waar hij al sinds 1946 woont. "Het laat me koud", zei hij, alhoewel het hem ook dwars zat. "Ik heb nooit iets met politiek gedaan, want ik ben alleen in voetbal geïnteresseerd.

Daarom voor alles en iedereen nog maar eens: ADO was tijdens de oorlog geen NSB-club en Vreken was geen NSB-voetballer. Hopelijk lezen ze dit ook bij de NOS, want het zou ze goed doen.