En wéér is er een voetbalclub die het stadhuis in kruipt om te smeken om overheidssteun. Nu is het Fortuna Sittard. Het Amsterdamse AFC had vroeger ook contact met de gemeente, maar dan wel andersom. De plaatselijke liberalen kregen geld van de voetballers.

Eén van de beroemdste Amsterdamse amateurvoetbalclubs is AFC. Opgericht in 1895 is het de oudste nog bestaande voetbalvereniging van de hoofdstad. En AFC is altijd een wat elitaire club geweest met door de jaren heen veel leden die het financieel niet al te moeilijk hadden. Op één of andere manier worden dit soort mensen vaak liberaal.

Ook bij AFC, want vlak voor de Eerste Wereldoorlog besloot het clubbestuur de plaatselijke liberale partij financieel te ondersteunen. Heel slim, want in die jaren was die partij de enige die geen problemen had met sport op de heilige zondag. Dat soort mensen kun je dus het beste maar aan de macht helpen als je lid bent van een sportvereniging, die ook op zondag bezig wil zijn.

Voor zover bekend waren er geen AFC-leden, die gemeenteraadsleden met een andere mening persoonlijk benaderden met de mededeling dat ze het ziekenhuis of mortuarium van binnen zouden zien als ze geen zin hadden hun standpunt te wijzigen. Want dat is iets wat sommige supporters van Fortuna gedaan hebben 'in het belang van hun clubbie'.

Nee, dan deed AFC het een kleine eeuw geleden een stuk aardiger door de liberalen enkele tientjes te geven. En voor zover ik weet is deze club ook de enige geweest, die zich zo direct met de politiek heeft bemoeid. Iemand die een ander voorbeeld heeft, mag me dat meteen mailen.