Aan de Olympische Spelen van 1948 deden veel sporters mee, die vlak daarvoor met moeite de oorlog hadden overleefd. Dat gold ook voor atlete Nettie Timmer, die dinsdag (25 januari) overleed. Ze won goud in 1948 met de Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 100 meter.

Twee jaar geleden verscheen het boek 'Een koningin met mannenbenen' van Kees Kooman. Het is een biografie van Fanny Blankers-Koen, waarin ook enkele verhalen staan over Timmer. Deze twee sporters zaten namelijk in die gouden estafetteploeg van 1948.

De Amsterdamse Timmer had het vooral moeilijk in de Hongerwinter. Ze leefde al met een zwakke gezondheid, die in zo´n tijd bijna ondraaglijk werd. Fietsend stroopten ze de ruime omgeving af om eten te vinden. "Wij kwamen uit de Indische Buurt, een volkswijk, waar de mensen op straat stierven. Met een handkar ben ik eten gaan halen in Hoorn, en ik kwam met difterie terug."

Onvoorstelbaar dat iemand met een zwakke gezondheid na zo'n Hongerwinter in staat bleek om iets later olympisch goud te winnen. Er zitten maar drie jaren tussen, dus dat is minder tijd tussen twee Olympische Spelen.

Dinsdag is Timmer is dus overleden. Ze werd 81 jaar. Er zijn nu nog twee levende Nederlandse deelnemers aan die estafette in leven: Xenia Stad - De Jong en Gerda van der Kade - Koudijs.