Dit weekend is het exact honderd jaar geleden dat Coen de Koning wereldkampioen schaatsen werd. Dat gebeurde in Groningen met nog drie andere deelnemers. Grappig detail is dat Jacques de Koning dit weekend op het WK-sprint uitkomt - familie van de oude Coen.

Op 21 en 22 januari 1905 stapten in Groningen vier schaatsers op het ijs om uit te maken wie de nieuwe wereldkampioen zou worden. De opkomst was zo laag, omdat bijna niemand wist dat dit toernooi zou worden gereden. Het leek er namelijk lang op dat door hardnekkige dooi dit WK verplaatst zou worden naar Davos, maar onverwachte vorst voorkwam dit op het laatste moment.

Vandaar dat er zo weinig deelnemers waren, maar dat maakte voor De Koning niets uit. Hij won drie afstanden - een vereiste om te winnen. Het ging toen niet om het beste totaalresultaat, maar die drie zeges. De Koning werd wereldkampioen, en daar zou het niet bij blijven.

Hij won ook de Elfstedentochten van 1912 en 1917, was enkele malen Nederlands kampioen en had decennialang het werelduurrecord in handen. Er is geen schaatser in de geschiedenis, die deze indrukwekkende reeks heeft neergezet.

Jacques de Koning komt uit hetzelfde geslacht en weet precies wat zijn voorvader deed. Dat heeft zijn opa verteld - ook Jacques geheten. "Enkele jaren geleden al heb ik over onze familie verteld en hoe goed we altijd zijn geweest in schaatsen. Dat vond hij leuk om te horen."

Stel je eens voor dat 'kleine' Jacques dit weekend wint. Mooier kan de geschiedenis zich niet herhalen. Dat Coen een all-round toernooi won en Jacques een WK Sprint is dan een detail geworden voor mierenneukers.