Met een tentoonstelling in Leiden viert damesroeivereniging De Vliet haar honderdste verjaardag. In 1905 mochten de dames alleen maar met stijlvolle kleren de boot in, maar nu hoeft dat niet meer. Na een fusie in 1974 is de club nu bekend als Asopos de Vliet.

In de oude Universiteitsbibliotheek in Leiden is afgelopen week een tentoonstelling geopend, waar te zien is hoe in de afgelopen honderd jaren het vrouwenroeien zich heeft ontwikkeld. Net als bij andere sporten ging dat in het begin niet makkelijk, omdat veel mannen bang waren dat door te veel lichaamsbeweging hun liefste zou veranderen in een monsterlijk manwijf. Na ongeveer een halve eeuw ervaring bleek dat niet zo te zijn.

In 1905 droegen de roeisters per definitie een broekrok of rok voordat ze het water opgingen. Heel stijlvol, maar weinig praktisch voor iemand die de Bosbaan binnen een paar uur wil bedwingen. Al die plooien geven de armen weinig ruimte om een goede slag te maken. Maar zo hoorde het en niet anders. De doorbraak was na de oorlog, toen damesploegen in het buitenland mochten meedoen aan wedstrijden.

In de oude Universiteitsbibliotheek is nu dus te zien hoe het allemaal ging van vroeger tot nu.