Volkomen onverwacht heeft Kenia gezegd dat het de Olympische Spelen van 2016 wil organiseren. Deze week nog riep IOC-voorzitter Jacques Rogge de Afrikaanse landen op om zich kandidaat te stellen voor de Spelen, maar niemand had verwacht dat hieraan zo snel gehoor zou worden gegeven.

De Belg bezoekt Kenia om te vieren dat de nationale olympische beweging precies een halve eeuw oud is. Sportminister Ochillo Ayacko was er ook bij en die verklaarde opeens een boodschap te hebben, die mede namens de president werd uitgesproken. Het kwam erop neer dat hij hoopt dat zijn land in 2016 het eerste Afrikaanse land zal zijn dat de Olympische Spelen zal organiseren.

Volgens de Keniaanse krant The Standard plaatste de sportminister de kandidaatstelling in historisch perspectief. “In 1968 was Kenia het eerste Afrikaanse land dat een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Nu is het de tijd om de volgende stap te zetten.” Heel vreemd, want in 1960 was Abebe Bikila uit Ethiopië de allersnelste marathonloper. Voor zover ik weet hoort Ethiopië ook bij Afrika, maar wie ben ik om daarover te oordelen?

Maar goed, Kenia heeft zich dus gemeld voor de organisatie van de Spelen van 2016. Na het betoog van Rogge eerder deze week over de kandidaatstelling van Afrikaanse landen is de reactie van het IOC nu extra interessant. Al helemaal als zich nog een stad uit Zuid-Amerika meldt, omdat dat continent ook nog nooit olympisch gastheer is geweest.