In 1996 studeerde ik af met een onderzoek naar voetbalclub Feyenoord van 1933 tot en met 1948, met de nadruk op de oorlogsjaren. Ik wilde weten welke rol voetbal speelde tijdens de bezetting en kwam erachter dat die erg groot was. Die scriptie is nu on-line gezet. Het is wel veel tekst, want dat heb je met werkstukken.

Toen ik in 1995 en 1996 mijn scriptie ‘Dienaren van het rood-witte koninkrijk’ schreef, was er nog weinig bekend over Nederlandse sport in de oorlog. Enkele jaren eerder was André Swijtink gepromoveerd met ’In de pas, Sport en lichamelijke opvoeding in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

Susan Smit studeerde vlak na mij af met een onderzoek naar Ajax tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2000 kwam Simon Kuper met ’Ajax, de Joden, Nederland’. Dat was een speciale editie van tijdschrift Hard Gras.

In al die jaren heb ik me meer beziggehouden met sport tijdens de Tweede Wereldoorlog en op internet geplaatst. En voor Langs De Lijn ben ik op bezoek geweest bij Gerrie Vreeken, die tijdens de oorlogsjaren speelde voor ADO en lid was van de NSB. Ook het verhaal van de voormalige Ajax-trainer Jack Reynolds vertelt veel over voetbal in de oorlog. Beide reportages maakte ik samen met Robbert Meeder.

En het is alweer bijna mei, dus dan valt er ongetwijfeld weer meer te verwachten.