Een debat tussen de vijf kandidaatsteden voor de Olympische Spelen van 2012 is afgelast. De BBC wilde dit op 27 januari wereldwijd uitzenden. Het Internationaal Olympisch Comité wil er alsnog niets van weten. De 21e eeuw is in Lausanne nog niet begonnen.

Deze publieke discussie zou een nieuwe stap zijn geweest in het aanwijzen van de olympische gastheer. Tot enkele jaren geleden verwenden kandidaatsteden bezoekende IOC-leden met dure dingen, bereidwillige dames en gratis opleidingen voor de kinderen. Ook Amsterdam zette Yab Yum in om de Spelen van 1992 binnen te halen – of was dat op zijn minst van plan.

Dat alles mag nu niet meer, sinds deze toestanden gierend uit de hand liepen voor de Winterspelen in Salt Lake City van 2002. Maar ook in 2004 ging er weer het één en ander mis. Dat was vorige zomer in een reportage van de BBC te zien. Op zijn minst één IOC-lid reageerde iets te enthousiast op een uitruil van geld en het innemen van standpunten op een volgend congres.

Zo’n openbaar debat had iets kunnen betekenen voor de doorzichtigheid van het toewijzen van een olympische stad. Standpunten uitwisselen, meningen laten botsen en zowel kenners als publiek zouden in staat zijn geweest om een mening te vormen over de voors en tegens van de vijf steden, die in 2012 de Olympische Spelen willen.

De vijf kandidaten wilden graag meedoen. Het gaat hier dan om Londen, Madrid, Moskou, New York en Parijs.

Alhoewel het IOC in eerste instantie positief reageerde op een tv-debat wijst het dit nu dus toch af. “In strijd met de regels”, luidt de officiële verklaring. Misschien dat iemand ons kan uitleggen waarom die regels bestaan. En waarom ze niet veranderd mogen worden.

Vorige week vierde ik met mijn vrienden het begin van 2005, en dat zult u misschien ook hebben gedaan. Het IOC heeft nog niets eens door dat er een nieuwe eeuw is begonnen. Wat een gemiste kans om eens een keer iets met het olympisch gedachtegoed in het openbaar te doen!

Op 6 juli 2005 zal dit comité uitmaken wie het mag doen in 2012. Ver weg van het proces van vrije meningsuiting.