Een merkwaardig moment: het Nederlands Elftal mocht in 1954 een penalty nemen tegen de Belgen, maar international en PSV-speler Coen Dillen wist niet vanaf waar. “Ze kunnen de stip niet vinden”, aldus verslaggever Aad van Leeuwen op de radio. Ach, Coen Dillen. Al bijna een halve eeuw lang heeft hij een prachtig voetbalrecord in handen.

In het seizoen 1956-1957 schoot Dillen de bal maar liefst 43 keer in het goal. Dat record is in al die decennia nog nooit gebroken en eerlijk gezegd moet ik nog zien of dat ooit zal gebeuren.

Het grappige bij dit record is dat Dillen pas laat in het seizoen op gang kwam. Pas in de dertiende wedstrijd maakte hij zijn tiende treffer. Vanaf dat moment sprong zijn totaal echter snel omhoog om te eindigen op die magische 43. Daarmee staat hij op de twaalfde plaats van alle Europese competities.

De PSV-er, die om de hoek van het stadion zijn sigarenzaak had, debuteerde op 30 mei 1954 in Oranje. Dat was tegen Zwitserland. En het was 24 oktober dat jaar, toen Dillen naar België ging om de penaltystip niet te kunnen vinden.

In totaal speelde Dillen 328 competitiewedstrijden voor PSV, waarin hij 287 keer scoorde. Voor Oranje speelde hij maar vijf keer en kwam hierin tot vier doelpunten. In 1990 is hij overleden.

Nog één detail over die 43 doelpunten van 1956-1957. Vergeten is dat PSV dat jaar 71 tegendoelpunten had. Dan is zo’n Kanon niet overbodig.