De Olympische Winterspelen van 1964 verliepen sportief niet zo goed voor schaatser Ard Schenk. Hij was namelijk aan de rol met een Amerikaanse schone, zei hij deze week op televisie. Die schone is nu teruggevonden: ze is gouverneur van Montana!

Maandag 3 januari was op Nederland Drie de Avond van Ard en Keessie. Met Ard Schenk en Kees Verkerk werd hun roemruchte verleden op en naast het ijs besproken. Aangekomen bij de Winterspelen van 1964 verklaarde Schenk zijn wat tegenvallende prestatie (dertiende op de 1.500 meter) door de aanwezigheid van een zekere Judy. Schaatsliefhebbers doken meteen daarop achter hun computer en vonden haar snel terug. Inclusief foto’s van haar van vroeger en nu.

Judy heet voluit Judy (Judith Helen) Morstein en is geboren op 28 juli 1943. Ze is daarmee ruim een jaar ouder dan haar toenmalige vlam Schenk. Ook zij deed in 1964 mee aan de 1.500 meter en leek eveneens afgeleid: ze werd vijftiende. In 1961 was ze ook nog Miss Rodeo Montana

In 2000 werd Morstein gouverneurvan de Amerikaanse staat Montana – de eerste vrouw die dat ooit daar is gelukt. Van Miss Rodeo tot de baas van die staat kostte haar dus veertig jaar. Als Schenk wil weten hoe het haar gaat: Moving to Montana is het antwoord.