Oud-Ajacieden verenigd in Lucky Ajax verzamelen geld voor Giro 555. Het gaat om oud-spelers als Marco van Basten, Johan Cruijff, Ronald Koeman en Simon Tahamata. Ze doen dit na een oproep van De Goeie Ouwe Tijd, een site over de geschiedenis van Ajax.

Het initiatief is genomen door de redactie van De Goeie Ouwe Tijd, die uit zo’n veertig mensen bestaat. Dat gebeurde mede door het relaas van ‘Doddie’, een Ajax-fan op Sumatra. Met hem was bijna dagelijks contact, maar sinds de tsunami is niets meer van hem gehoord.

Lucky Ajax heeft zich meteen aangesloten bij de inzamelingsactie. Hoeveel ze zullen ophalen, is nog onbekend, maar de redactie van de site mikt op zo’n 2000 euro. Komende zondag heeft de Amsterdamse voetbalclub een nieuwjaarsreceptie. Daar zal een cheque worden overhandigd door het bestuur van Lucky Ajax. ‘In de hoop’, zoals De Goeie Ouwe Tijd in een verklaring schrijft, ‘dat dit de ontelbare nabestaanden, waaronder wellicht die van Doddie, zal helpen bij de wederopbouw van hun leven en hun land.’

Er gebeurt veel voor Azië in de voetbalwereld. Rafaël van der Vaart verkoopt twee gesigneerde shirts, de drie topclubs hebben anderhalve ton gedoneerd en er zijn al veel benefietwedstrijden gespeeld.