In het afgelopen jaar verschenen wekelijks bijna drie nieuwe sportboeken. Stem nu op je meest favoriete Nederlandse sportboek van 2004. Begin februari wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het jaar 2004 bracht ruim 130 Nederlandse sportboeken voort, meldde ik eerder deze maand. Aan sportjournalisten werd gevraagd wat zij hiervan het beste vinden. De reacties stromen binnen en er komt al zicht op welk boek de meeste kans maakt. Maar het spreekt voor zich dat dit pas in februari duidelijk wordt.

Naast de mening van sportjournalisten wordt nu ook uitgezocht welk sportboek het meest is aangeslagen bij het publiek. Tenslotte moeten die het lezen, nietwaar? Daarom is er nu de mogelijkheid een stem uit te brengen op het favoriete werk van het afgelopen jaar.

De verkiezing is een initiatief van internetboekhandels Sportboek en Sportwereld en ondergetekende. Ook het Olympisch Stadion doet hieraan mee.

De prijs wordt vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930-1990). Vanaf 1957 schreef hij over sport. Tot aan zijn onverwachte dood na een potje tennis heeft zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek veranderd. Hij begon met turven van goede en slechte acties van voetballers – een pionier in sportstatistiek. Door zijn grote kennis van maatschappelijke gebeurtenissen was hij als niemand anders in staat sportgebeurtenissen in een bredere context te plaatsen.