Oud-schaatser Ard Schenk heeft de uitkomst van een loting op de Olympische Winterspelen van 1972 eigenhandig beïnvloed. De avond voor die loting heeft hij een verzegelde enveloppe met zijn naam erin verscheurd - nota bene in zijn nadeel. Begin januari wordt dit uitgezonden door de NPS.

Ard Schenk werd op de Winterspelen van 1972 de grote man met drie gouden medailles. De laatste race was de 10.000 meter, toen hij al had gewonnen op de 1.500 en 5.000 meter. Als beste rijder had hij recht op het starten in de eerste groep van drie. Omdat op een buitenbaan werd geschaatst, hadden de schaatsers in deze groep de grootste kans op een goede eindtijd. Maar Schenk startte uiteindelijk toch als laatste.

De NPS verstuurde een persbericht over een avondvullende uitzending van 3 januari over Ard Schenk en Kees Verkerk. ‘Nadat Schenk al twee maal goud had veroverd, ontstond er een conflict over de loting van de 10.000 meter.’ Verkerk wilde in de eerste groep, omdat ook hij nog een gouden medaille wilde winnen.

Het persbericht gaat verder: ‘De Nederlandse ploegleiding besloot echter dat Schenk in de eerste groep van start zou gaan. Slechts weinigen weten dat Schenk op eigen houtje die loting heeft gemanipuleerd. Nadat de namen van de Nederlanders door chef d’équipe Jacques de Koning in een verzegelde enveloppe bij de jury was ingeleverd, wist Schenk met een smoesje die weer in handen te krijgen en verscheurde hem. Eigenhandig vulde hij een nieuw formulier in, waarin hij Verkerk in de eerste groep inschreef, en zichzelf in de laatste groep.’

Is er ooit een sporter geweest die een olympische loting in zijn eigen nadeel heeft beïnvloed? Maar toch won Schenk die 10.000 meter én zijn derde gouden medaille. Verkerk leidde het klassement tot de race van Schenk. Hij won dus zilver. Jan Bols, de derde Nederlandse deelnemer toen aan die race, is nog steeds onder de indruk van de actie van Schenk: “Zoiets sportiefs heb ik nooit meegemaakt. Hij bewees echt de allerbeste te zijn.”

Op maandag 3 januari zendt de NPS ‘De Avond van Ard & Keessie’ uit. In die uitzending zijn veel amateurbeelden en –foto’s te zien. Marnix Koolhaas is de samensteller hiervan, met redactionele ondersteuning van ondergetekende. Een dag eerder is een radioreportage bij OVT op Radio 1.