Dennis Bergkamp en Ali Elkhattabi zijn niet de eerste voetballers met vliegangst. Ook Abe Lenstra had hier last van. In 1949 ging hij daarom per trein naar Scandinavië. Onderweg had hij alleen maar ruzie.

Vorige maand stond op deze pagina dat er wordt gewerkt aan een biografie over Lenstra. Daarin zal moeten staan dat hij vermoedelijk de eerste Nederlandse voetballer was, die niet in een vliegtuig wilde stappen. Dat is allemaal te lezen in stukken van de KNVB, die in Den Haag zijn neergelegd bij het Nationaal Archief.

In juni 1949 speelde Oranje twee uitwedstrijden tegen Denemarken en Finland. De selectie stapte in het vliegtuig – Lenstra uitgezonderd. Hij reisde per trein en niet alleen: official H.J. Mommers begeleide hem als een klein kind naar Denemarken. De KNVB vertrouwde de Fries blijkbaar niet en was bang dat hij stiekem naar huis ging.

Dat bleek, want vlak voor vertrek wilde Lenstra ineens niet meer mee. Volgens een officieel evaluatierapport van de bond omdat ‘hij naar zijn zeggen dermate geblesseerd was, dat spelen onmogelijk zou zijn’. Mommers luisterde niet en samen gingen ze op weg.

Tot aan Kopenhagen toe probeerde Lenstra zich er uit te lullen, maar niets hielp. Tijdens de interland speelde hij verschrikkelijk ongeïnteresseerd. Eindelijk werd hij naar huis gestuurd. Opnieuw met de trein, waarbij het onbekend is of hij wederom begeleiding kreeg.

Misschien was het wel geen vliegangst van Lenstra, maar bobo-angst. Dat mogen zijn biografen eens uitzoeken.