Gianni Romme smakt komend EK Schaatsen in de laatste ronde van het toernooi tegen het ijs, waarna oorlog uitbreekt tussen Nederland en Noorwegen. Het gebeurt in het boek ‘Glad IJs’ van de Noorse schrijver Knut Naerum. Van doping naar massavernietigings- wapens is een kleine stap.

Romme is onderweg naar een glorieuze titel als hij plots wordt meegetrokken door zijn Noorse tegenstander. De Nederlandse supporters zien hierin het bewijs dat de Noren niet tegen hun verlies kunnen. De Noren gebruiken de beelden om Nederland te beschuldigen van arrogantie.

Een oorlog ligt opeens om de hoek, mede door journalisten uit beide landen. Het conflict escaleert in een enorm tempo. Misverstanden, manipulaties en samenzweringen beheersen de discussies in beide landen. Een gewapend conflict is opeens reëel.

Naerum is stand-up comedian. Hij bracht dit boek vorig jaar uit in Noorwegen, waarna Uitgeverij De Geus de Nederlandse vertaling verzorgde. In dit boek hekelt hij het politieke spel in de aanloop naar een gewapend conflict. Met name Irak heeft hij dan in gedachte. En Naerum spaart niemand in zijn satirische roman, want iedereen krijgt keihard op zijn donder.

De pers: “Vertel me eens wat je van de Nederlanders vindt? Die haat je, toch?”

De demonstranten en activisten: “Het is ongelooflijk veel makkelijker mensen tegen een oorlog te laten demonstreren als de VS erbij betrokken zijn.”

En de politici: ‘De Amerikaanse minister zegt dat hij de bewaking van een Noorse NAVO-basis als de verantwoordelijkheid van de Noren ziet, en dat Nederlands worden uitgesloten is. De Noorse minister vraagt of hij dat wil herhalen. Nederlands worden is uitgesloten, zegt hij. De Noorse minister heeft niet genoeg Amerikaanse highschoolfilms gezien om te weten dat ‘to go dutch’ de kosten delen betekent.’ Waarna het conflict in razend tempo uit de hand loopt.

Het begrip voetbaloorlog kenden we al. Door Naerum komt daar nu ‘schaatsoorlog’ bij. Bereid je met ‘Glad IJs’ voor op het komend EK. Geruststellend detail: niemand kan Romme nog onderuit halen. Want hij heeft zich dit weekend niet gekwalificeerd voor dit toernooi.