In het afgelopen jaar is het aantal leden van de Elfstedenvereniging met ruim 1.600 gedaald. Dat bleek vrijdag (17 december) tijdens een algemene vergadering. In negen jaar is dit cijfer niet zo laag meer geweest.

Dit jaar moesten alle leden een recente pasfoto opsturen met daarbij een kopie van een legitimatie. Vooral ouderen hebben hierop niet gereageerd, zodat er in één klap zoveel namen van de ledenlijst konden worden afgevoerd. Er zijn er nog 30.118 over.

Dat biedt perspectief voor de mensen die zich de afgelopen jaren hebben aangesloten bij de club. Want de kans om ingeloot te worden bij een volgende tocht is nu opeens vijftig procent.

Op de ledenvergadering kwam ook een voorstel ter sprake om een nieuwe tijdslimiet voor toerrijders in te voeren. Nu moet iedereen uiterlijk middernacht in Leeuwarden zijn, maar het idee was om deze schaatsers voortaan maximaal veertien uur te geven. Dus iemand die om zes uur start moet om 20.00 uur zijn laatste stempel verdienen, in plaats van om 24.00 uur zoals nu. Maar dat gaat dus niet door, omdat dit het ontspannen karakter van de toertocht geweld zou aandoen.

Blijft er nog één detail over: wanneer wordt het weer koud genoeg om die elf steden langs te schaatsen? Volgens weerkundige M. Bakker is er dit jaar al een grote kans, omdat het aantal zonnevlekken afneemt. En er zou een verband bestaan tussen koude winters en minder zonnevlekken, aldus Bakker. We zullen zien.