Voetbal wordt vanaf heden in Australië geen ‘soccer’ meer genoemd, maar ‘football’. Zo moet deze sport populairder worden in dit land. Het woord ‘soccer’ is zo’n 120 jaar geleden verzonnen door Charles Wreford Brown, toen nog student in Oxford.

Geen soccer, maar football dus. De naam van de Australische bond wordt daarom per 1 januari aanstaande gewijzigd. Geen ‘Australian Soccer Federation’ meer, maar ‘Football Federation Australia’.

Er komt verder een nieuwe competitie in Australië: de zogenaamde A-League. Vanaf augustus volgend jaar spelen hier acht betaald voetbalclubs in.

Het woord soccer is verzonnen door Charles Wreford Brown in zijn studententijd rond 1890. Net als zijn studiegenoten van de Universiteit van Oxford had hij de vreemde gewoonte om woorden af te korten en de laatste lettergrepen te veranderen in ‘er’.

‘Breakfast’ werd daarom uitgesproken als ‘brekker’. Dus niet ‘Let’s have breakfast’, maar ‘Let’s brekker’.

Op een dag werd Brown gevraagd of hij zin had in een potje ‘rugger’, ofwel rugby. “Nee”, zei hij, “ik speel liever soccer.” Dat was een verbastering van associatie-voetbal, waarmee Brown de sport bedoelde die volgens de regels werd gespeeld van de Football Association (FA), die in 1863 was opgericht. En daarmee werd dus voetbal bedoeld en niet rugby.

De uitvinder van het woord soccer is later nog Engels international geworden en vice-president van de Football Association.