Frederik Backelandt heeft de Vlaamse Scriptieprijs 2004 gewonnen met een biografie van de Belgische sportjournalist Karel Van Wijnendaele. Backelandt is nu 2.500 euro rijker.

Van Wijnendale was het pseudoniem van Karel Steyaert, die leefde van 1882-1961. Hij was oprichter van de volkse Vlaamse krant ‘Sportwereld’. In 1913 zette hij de Ronde van Vlaanderen op, één van de grote wielerklassiekers. Tevens is deze race bij uitstek hét evenement van de Vlamingen – het is méér dan alleen wat kilometers fietsen door het soms wel en soms niet vlakke Vlaamse landschap.

Backelandt weet dit mooi te omschrijven. Deze zomer deed de Tour de France Wallonië aan. Ze reden tussen 22.000 Waalse vlaggen door, die overal waren opgehangen.

Backelandt: ‘Het massaal uitdelen van hanenvlaggen was een initiatief van de Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe. Het vlaggengezwaai moest ‘de Waalse identiteit’ promoten. Het leek het Waalse antwoord op de wildgroei van Vlaamse leeuwenvlaggen langs het traject van voorjaarsklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Ik kan de Vlaamse Leeuw niet verbieden, maar wél overtroeven”, had een strijdvaardige Van Cauwenberghe zijn opmerkelijke tegenoffensief al een maand vóór de doortocht van de Tourkaravaan aangekondigd.’

Goed hoor, zo’n scriptie! Ik weet twee Nederlandse sportjournalisten, die ook hoognodig eens bestudeerd moeten worden. Ten eerste Joris van den Bergh, eveneens gespecialiseerd in wielrennen. Door zijn aandringen deed in 1936 voor de eerste keer een Nederlandse ploeg mee aan de Tour de France.

Daarnaast de compleet vergeten J.C. Schröder, alias Barbarossa. De eerste twee decennia van de vorige eeuw was hij hoofdredacteur van De Telegraaf. Ook was hij een bijzonder goede voetballer en cricketer, die zonder moeite over zijn eigen wedstrijden stukjes kon schrijven. Hij was de eerste, echte sportjournalist van dit land, en tevens columnist. Een betere journalist dan hij heeft dit land wellicht nooit gekend.

Dus studenten geschiedenis, die een afstudeeronderwerp zoeken: doe je ding! Als je wil, kan ik je wel een beetje op weg helpen. Indien je een Nederlandse scriptieprijs wint, mag je die helemaal zelf houden.