Wat is het beste Nederlandse sportboek dat dit jaar is uitgekomen? Voor de eerste keer zullen sportjournalisten dat bepalen. Eind januari wordt de uitslag bekendgemaakt van de zogenaamde ‘Nico Scheepmaker Prijs’.

Deze week werd bekend dat er dit jaar 130 Nederlandse sportboeken zijn verschenen. Uit deze verzameling wordt het beste van 2004 gekozen. Want in deze grote verzameling is een groot aantal boeken dat meer dan de moeite waard is om eruit te worden gelicht. En om de belangstelling voor dit genre te vergroten.

De verkiezing is een initiatief van internetboekhandels Sportboek en Sportwereld en ondergetekende. Ook het Olympisch Stadion doet mee.

Komende week ontvangen de Nederlandse sportjournalisten een mail met daarin het verzoek hun drie favoriete sportboeken van dit jaar te noemen. Na wat dom telwerk weten we vanzelf wie de meeste punten heeft gekregen. Eind januari zal in het Olympisch Stadion de prijs worden uitgereikt, die is vernoemd naar Nico Scheepmaker.

Nico Scheepmaker (1930-1990) schreef vanaf 1957 over sport. Tot aan zijn onverwachte dood na een potje tennis heeft zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek veranderd. Hij begon met turven van goede en slechte acties van voetballers – een pionier in sportstatistiek. Door zijn grote kennis van maatschappelijke gebeurtenissen was hij als niemand anders in staat sportgebeurtenissen in een bredere context te plaatsen.