Je favoriete club of sporter is misschien te vinden in een archief bij je in de buurt. Klinkt saaier dan het is, want uit eigen ervaring weet ik dat heel spannende dingen zijn te vinden. Zoals de hotelrekening uit 1974 van het Nederlands Elftal bijvoorbeeld. De heren gaven soms veel uit aan drank of de telefoon.

Voor het WK Voetbal van 1974 in West-Duitsland verbleven de voetballers in het Waldhotel in Hiltrup. Dat was ook de plek van het beruchte zwembadincident vlak voor de finale tegen West-Duitsland. De complete hotelrekening heb ik gevonden in de KNVB-archieven in het Nationaal Archief in Den Haag. Die heb ik daarna op internet gezet zodat iedereen zelf mag snuffelen.

Ik geef toe dat niet altijd zo iets smeuïgs is te vinden. Maar toch moet het ook voor een ´leek´ geinig zijn om eens in de geschiedenis van je favoriete club te duiken. Want iedereen heeft toegang tot die documenten en echt niet alleen de dames en heren historici. Gelukkig niet, zeg.

Maar goed, waar ligt alles? Daarvoor bestaat sinds een paar maanden een site, waarin de sportarchieven van Nederland en Vlaanderen staan. Er staan er nu bijna duizend op. Na een klik weet je meteen waar iets ligt en of het toegankelijk is.

Stel, je bent supporter van Willem II en je hebt tijd over. Onder de letter W vind je die club, om meteen te weten dat deze archieven in Tilburg liggen. De mensen die daar werken, kunnen je verder helpen als je niet weet hoe je een archief aanvraagt. Dat kunnen notulen zijn, maar ook vaantjes, foto’s en uitnodigingen voor feesten. Spullen, die je niet in boeken of op het net vindt.

Misschien merk je dat een archief nog niet vermeld is. In dat geval kun je dat meteen melden aan de beheerder van de site.

Plezier!