Heinz Stuy heeft een boeket bloemen gekregen van PSV-supporters. Het record van de oude Ajax-doelman sneuvelde zaterdagavond bij De Graafschap-PSV. Niets aan de hand, want Stuy zal één record nooit kwijtraken. Maar daar hoor je niemand over.

Bijna nooit was zo’n teleurgesteld man te zien op televisie: het kon er bij Stuy niet in dat twee PSV-doelmannen langer het goal schoonhielden dan hij in 1971 alleen deed. Het leek wel of voor Stuy alle reden tot verder leven was verdwenen. Snikkend rolt hij in zijn graf, niets meer om voor te leven. Heinz! Niet doen! Wees trots!

En dan bedoel ik niet dat hij ooit in zijn eentje de nul zolang kon vasthouden. Niet Stuy, maar Ajax is zijn record kwijt. Het record van Coen Dillen als man die in één seizoen het meest scoorde in het Nederlandse betaalde voetbal kan toch ook niet worden verbroken door twee spitsen van één elftal? Maar daar gaat het me dus nog niet eens om.

Stuy heeft namelijk een record op zijn naam staan, dat waarschijnlijk nooit meer verbeterd wordt. Hij heeft de unieke prestatie geleverd door in drie finales van de Europa Cup 1 de nul te houden. En dat ook nog in drie opeenvolgende jaren!

2 juni 1971. Ajax-Panathinaikos, 2-0

31 mei 1972. FC Internazionale-Ajax, 0-2

30 mei 1973. Ajax-Juventus, 1-0

Stuy, rol uit je graf en hef het hoofd. Je hebt nog steeds het record als doelman die het langst de nul hield én de keeper die drie Europese finales ongepasseerd bleef. Bravo!