In Middelburg komt een enorm voetbalmuseum. In 2007 gaat het open. Johan Cruijff zal er zijn naam aan geven.

Sportjournalist en voetbalhistoricus Matty Verkamman heeft een ambitieus plan: het Nationale Voetbalmuseum Johan Cruijff in Middelburg. Het is al langer bekend dat hij hiermee bezig is, samen met Johan Derksen, Hugo Borst en Jaap de Groot.

Eigenlijk was het museum in Amsterdam of Rotterdam bedacht, maar die steden boden te weinig. “En toen”, zegt Verkamman, “kwam Middelburg op de proppen. Goed, zelf woon ik in de buurt van Middelburg, maar de niet-Zeeuwen in ons kwartet moesten beslist even wennen.”

Geld en ruimte waren geen probleem, verzekerden de gemeente Middelburg en het plaatselijke bedrijfsleven. “Wat dat betreft moesten we ons he-le-maal geen zorgen maken”, aldus Verkamman. In dit geval gaat het om een locatie van zo´n 2.500 tot 4.500 vierkante meter, waarvoor 2,5 à 4 miljoen euro nodig is. Dat is nogal wat, maar goed: he-le-maal geen zorgen.

Na dit goede nieuws werden de ambities nog groter: geen museum maar een compleet Themapark Voetbal. Ook Johan Cruijff was een blij man toen hij dit hoorde op 7 augustus dit jaar. Verkamman: “Toen wisten we het zeker: het moest Middelburg worden!”

Zowel het nationale als internationale voetbalverleden zal in het museum al dan niet virtueel toegankelijk worden gemaakt. Tastbare objecten als een bal uit 1912 en het shirt dat Marco van Basten in de EK-finale droeg toen hij zijn zwieplob (copyright Nico Scheepmaker) maakte, maar ook digitaal wordt er veel mogelijk gemaakt. Playstation zal dit gaan verzorgen.

Er wordt breed samengewerkt. De NOS opent zijn beeldarchief, waarvoor de omroep in ruil TV-gala’s mag organiseren in Middelburg. Verkamman: “Alhoewel ik nu ook maar eens een afspraak met John de Mol moet maken.” Voetbal International stelt zijn fotoarchief ter beschikking. Het Nederlandse voetbalschoenenmerk Quick gaat misschien ook een rol spelen.

Alles hangt echter nog af van de hoeveelheid vierkante meters museumruimte en hoe de inrichting zal zijn. Verkamman: “Vragen, vragen en nog eens vragen en vooralsnog geen antwoorden.” Een ding is zeker: “Het museum gaat er hoe dan ook komen.” De opening moet met Pasen 2007 zijn.