Nog geen maand na zijn dood is in het Eerste Friese Schaatsmuseum een tentoonstelling geopend over Willem Augustin– de man die vanaf 1941 alle Elfstedentochten schaatste. Tijdens de opening vrijdag werd afscheid genomen van Augustin, omdat hij geen graf heeft.

Gauke Bootsma van het Schaatsmuseum in Hindeloopen werd vanaf de dood van Augustin plat gebeld met de vraag waar en wanneer de schaatser zou worden begraven. Dat zou nooit gebeuren, omdat Augustin zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld. In feite is de tentoonstelling dus het graf van Augustin.

De opening werd daarom bezocht door familie, bekenden, sportvrienden en Elfstedenhelden als Jeen van den Berg en Jan Uitham. In speeches werd stilgestaan bij de dood van Augustin door onder meer broer Ben Augustin, voorzitter Henk Kroes van de Elfstedenvereniging en Richard van Kempen, marathonschaatser en oud-leerling van Augustin. “Het leven is net een afvalschaatsrace”, volgens Uitham. “Om de zoveel tijd haakt er weer iemand af en dit keer was het Willem.”

Het tentoongestelde materiaal komt uit het huis van Augustin. Het geeft een beeld van zijn brede sportleven: rugby, voetbal, boksen, schaatsen en wielrennen. Ook is in beeld gebracht hoe Augustin schaatsles gaf aan de Amsterdamse jeugd. Op de Jaap Edenbaan stond hij bekend als ‘Ome Willem’.

De tentoonstelling is de hele winter te zien in Hindeloopen.