Door een inbraak heeft zwemster Nel van Vliet nooit kunnen genieten van haar gouden race op de Olympische Spelen.van 1948. Haar medaille werd gestolen, maar is nu eindelijk terug. Tenminste, zo goed als.

In Londen eindigde Van Vliet als eerste op de 200 meter schoolslag. Ze was nog geen week thuis in Hilversum toen een dief in het ouderlijk huis sloop en er met haar eremetaal vandoor ging. Frustrerend: iedereen weet dat je eerste bent geworden en wil die medaille wel eens in het echt zien. Maar helaas, het bewijs was meegenomen door een inbreker, die vermoedelijk amper heeft geweten wat hij had gejat.

De International Society of Olympic Historians’ is een wereldwijde organisatie van historici met de Olympische Spelen als specialiteit. Die club heeft het NOC*NSF ervan overtuigd dat van Vliet na ruim een halve eeuw een replica moest krijgen om een einde te maken aan deze bittere herinnering. Voorzitter Erica Terpstra is daarop ingegaan en heeft vrijdag (19 november) voor de tweede keer een gouden medaille overhandigd aan Van Vliet.

En nu wel extra sloten op de voordeur plaatsen.