Barry van Galen is sinds woensdagavond de oudste debutant ooit in het Nederlands Elftal. Ben Hoogstede is zijn record nu kwijt. Enig idee wie die man was? Ik wel.

Hij speelde voor NAC uit Breda en werd op 26 maart 1921 voor de eerste keer in Oranje opgesteld. Hij was toen 33 jaar oud – een peuter in vergelijking met Van Galen. Daarmee werd hij dus de oudste debutant. Hij kwam bovenaan een lijstje met indrukwekkende namen als Jo Jole, Eb van der Kluft en Peer Krom. Maar die zijn allemaal, inclusief Hoogstede, nu een plaatsje gezakt.

Hoogstede speelde vier interlands – allemaal in 1921. Hij won er één en speelde er drie gelijk. Hij is dus een ongeslagen international en dat kan zelfs Johan Cruijff niet zeggen. En naast een verschil met Cruijff is er ook een overeenkomst tussen de twee: ze zijn captain geweest van Oranje. Want in zijn laatste interland kreeg Hoogstede die band om zijn arm. Wel vreemd dat juist die wedstrijd waarin iemand gepromoveerd wordt tot aanvoerder meteen zijn laatste is.

Hoe dan ook, Hoogstede speelde nog één seizoen bij NAC en hield er toen mee op. Op 22 juli 1962 is hij overleden.

Tot slot: omdat Van Galen woensdag meedeed, heeft Edwin Zoetebier vanaf 21 december a.s. de kans om de volgende oudste debutant te worden in Oranje. Hij is van 7 mei 1970 en Van Galen van 4 april dat jaar. Op die 21e december is hij dus één dag ouder dan Van Galen afgelopen woensdag. We zijn dan 34 dagen verder, vandaar.

(Hier stond tot donderdag 18.00 uur dat Zoetebier nu geen kans meer maakte om de oudste debutant te worden, omdat hij jonger is dan Van Galen. Gelukkig werd ik snel door Bram ten Haaf terechtgewezen. Even een verkeerde rekensom gemaakt. Reageren heeft dus zin!)