De stad New York wil Colin Powell aantrekken om een bijdrage te leveren aan de olympische campagne voor 2012. Dat meldt Around The Rings, een site over de Olympische Spelen. Powell trad deze week af als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken.

New York is één van de vijf overgebleven steden, die de Spelen van 2012 wil organiseren. Tot en met juli volgend jaar hoopt het de leden van het IOC te overtuigen waarom de Spelen naar de Verenigde Staten moeten komen. Door het werk van Powell als minister van Buitenlandse Zaken heeft hij veel internationale contacten, die New York nu hoopt in te zetten.

Die argumentatie is te volgen, maar de medewerking van Powell heeft ook een gevaar in zich. Door een groot deel van de wereld wordt hij gezien als één van de verantwoordelijken voor de oorlog in Irak. Daarmee ontstaat voor New York het gevaar dat zijn campagne ineens gepolitiseerd wordt. Vooral Arabische landen kunnen zich opgelaten voelen met Powell als ambassadeur voor New York als olympische stad. En ook die landen hebben stemrecht in het IOC – gelukkig wel.

Eerder dit jaar waren al problemen rond Powell. Hij wilde de slotceremonie bijwonen van de Olympische Spelen in Athene. Meteen daarop ontstonden protesten en rellen in Athene om zijn komst te voorkomen. Na een uiterst onrustig weekend, en dreigende problemen tijdens die ceremonie zelf, bleef hij toch maar thuis.

Voor de olympische campagnevoerders in New York lijkt het me niet prettig als overal ter wereld dit soort toestanden dreigen als ze alleen maar langskomen om te zeggen waarom het bij hun zo leuk is. Maar goed, eerst maar afwachten of het echt klopt van Powell.