Parijs maakt de meeste kans op de Olympische Spelen van 2012. Moskou daarentegen hoeft op weinig te rekenen. Die conclusie trekt GamesBids.com, een site gespecialiseerd in de Olympische Spelen, na veel ingewikkeld rekenwerk.

De maker van deze site hebben een zogenaamde ‘BidIndex’ gemaakt. Dat is een wiskundig model, waarin alles rond de kandidaatstelling wordt verwerkt. Woekerend schandaal rond de campagneleiding? Punten eraf. Vijftig miljoen euro extra subsidie gekregen om meer reclame te maken voor de stad? Hopla, punten erbij.

Het gaat om vijf steden die de Spelen van 2012 willen hebben: Londen, Madrid, Moskou, New York en Parijs. Op 6 juli 2005 zal het IOC uitmaken wie het mag doen in 2012.

Ook onder kenners wordt Parijs genoemd als de grootste kanshebber. Londen heeft dit jaar te maken gehad met een vervelend schandaal. New York ligt in de Verenigde Staten en dat land heeft de afgelopen decennia al heel vaak de Spelen mogen organiseren. Moskou heeft in 1980 de Spelen nog gehad, en dat vinden veel mensen nog te kort geleden voor een herhaling. Madrid tenslotte heeft weinig ervaring met heel grote toernooien, alhoewel het de laatste jaren erg actief is op de ‘sportmarkt’. Als er ergens een verrassing in de lucht hangt, is het wel boven Spanje. Maar verrassingen zijn statistisch moeilijk te vangen en daarom niet terug te vinden in die ‘BidIndex’.