Tijdens de Klassieker zondag tussen Ajax en Feyenoord klonk het Hand In Hand Kameraden. Dit clublied van Feyenoord is eigenlijk ‘gestolen’ door zanger Johnny Hoes. Zelfs Abe Lenstra heeft dit lied willen gebruiken.

Rotterdammer Johnny Hoes (1917) heeft zelf op verdienstelijk niveau gevoetbald. Hij kwam uit voor Coal – óók Rotterdam. De legendarische voetbalverslaggever ir. Ad van Emmenes schreef eens: ‘Rechtsbinnen Hoes was de beste speler van het veld.’ Coal had in die tijd een clublied met de volgende tekst: ‘Hand in hand, kameraden, hand in hand voor Coal 1.’

Twee jaar geleden sprak ik hierover met Hoes: “Ik kwam later (tekstschrijver) Jaap Valkhof tegen, een echte Feyenoord-fan, die de tekst aanpaste aan zijn club. Maar je moest dit maar niet opschrijven, want dat vinden Feyenoorders misschien niet leuk.” Maar goed, het is wel zo. ‘Hand in hand’ is eigenlijk het clublied van Coal. Maar dan wel ruim veertig geleden, dat weer wel. Begin jaren zestig werd het op single uitgebracht als Feyenoord-lied en is dat sindsdien gebleven.

En dan Abe Lenstra: op juni 1958 speelde hij met SC Enschede (niet met Heerenveen!) tegen DOS uit Utrecht een beslissingswedstrijd om de nationale titel. In het neutrale Nijmegen verloor Lenstra in de verlenging met 1-0. Hij had echter stiekem rekening gehouden met een overwinning, die dan niet ongemerkt voorbij mocht gaan. In de omroepkamer van het stadion lag daarom de grammofoonplaat ‘Geen woorden, maar daden’ klaar.

Die dus nooit is gedraaid in Nijmegen, want Lenstra won niet. Die single zit nu in de collectie van verzamelaar Jimmy Tigges.

Tot slot: ga me nou niet beschuldigen van een rotgrap van een Ajax-fan, die Feyenoord wil pesten. Ik ben afgestudeerd op de geschiedenis van Feyenoord (aan de Universiteit van Amsterdam) en zing het 'Hand in Hand' graag mee, alhoewel ik als historicus goed weet waar dit lied vandaan komt.