De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag onderzoeken de mogelijkheid tot het organiseren van de Olympische Spelen van 2016. Dat schrijft Het Parool zaterdag. Welke stad zich daadwerkelijk kandidaat stelt, indien het zover komt, is nu nog onbekend.

Sinds de Spelen van 2000 in Sydney praat met name Rotterdam hardop over olympische belangstelling. In november vorig jaar herhaalde wethouder Janssens van die stad dat voornemen bij mij in een uitzending voor de VPRO-radio. En in augustus dit jaar nòg een keer. In al die jaren lukte het Rotterdam maar niet aan dat verlangen enige concrete uitwerking te geven, maar nu dus eindelijk wel. Na vier jaar eens daden in plaats van woorden.

Jan Rijpstra is VVD-parlementariër en zei me in Athene al tijdens de Spelen dat hij een haalbaarheidsonderzoek wilde voor Rotterdam. “Niet om hoe dan ook ons land kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen, maar vooral om eens te bekijken waaraan we behoefte hebben op dit terrein.”

De vier grote steden bekijken nu dus de mogelijkheid tot het organiseren van de Spelen. Goed nieuws voor vooral Amsterdam: in de olympische geschiedenis is er amper een stad geweest op deze wereld die meer is afgewezen als gastheer van de Spelen. In 1920, 1924, 1952 en in 1992 werd Amsterdam gepasseerd door het IOC. Uit al die slechte ervaringen moet nu toch veel te leren zijn van hoe het NIET moet. In 1928 lukte het Amsterdam trouwens wél.