Het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen opent volgende week een tentoonstelling over het leven van Willem Augustin, de Amsterdamse schaatser die vorige week is overleden. Augustin schaatste alle Elfstedentochten sinds 1941.

De 81-jarige Augustin overleed een kleine twee weken geleden in het ziekenhuis van Sneek. Hij wilde geen begrafenis of crematie, maar stelde zijn lichaam ter beschikking aan de wetenschap. Er is dus geen graf, waar mensen afscheid kunnen nemen van Augustin. Gauke Bootsma van het Schaatsmuseum heeft mede daarom besloten de tentoonstelling te organiseren: “Ik word de hele dag gebeld door mensen die afscheid willen nemen van Willem.”

Omdat Augustin naast schaatsen ook heeft gebokst en gevoetbald worden deze sportattributen eveneens getoond. Bootsma: “Willem was een verzamelaar. We hebben op zijn zolder heel veel dingen gevonden uit zijn verleden.” De tentoonstelling krijgt dus een heel persoonlijk karakter. Het is waarschijnlijk voor het eerst dat het Schaatsmuseum objecten opneemt, die niets met schaatsen hebben te maken.

Volgende week vrijdag, 19 november, wordt de tentoonstelling geopend. Tot eind februari hebben mensen de kans het sportleven van Augustin te bekijken. Het Schaatsmuseum in Hindeloopen is beroemd door zijn Elfstedenverzameling - de grootste collectie in zijn soort.