Het eerste dopinggeval in Europa was in 1865 in Amsterdam. Doping is trouwens een Nederlands woord en geen Engels. Het komt van het begrip ‘dop’ en niet van ‘dope’.

Nota bene in drugsstad Amsterdam was dus de eerste geregistreerde dopingaffaire van Europa. Een zwemmer had in 1865 te veel cafeïne gebruikt. Lekker lullig, maar wel waar.

Dat juist in dit land voor de eerste keer doping opdook, geeft de geschiedenis hiervan nog meer een Nederlands karakter. Het is namelijk een misverstand dat dit woord is gebaseerd op het Engelse ‘dope’, want doping is een woord, dat door Nederlanders is uitgevonden.

Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika namen dit woord in de negentiende eeuw in hun woordenboek op nadat zij het hadden geleerd van een dialect van het Kaffers. ‘Dop’ was in oorsprong een sterk alcoholische drank, dat tijdens religieuze sessies werd gedronken om in trance te raken. 'Dop' is daarmee de basis van het begrip 'doping'. De Engelsen hoorden pas later van dit woord en namen de begrippen ‘doping’ en ‘dope’ in 1889 voor de eerste keer in hun woordenboek op.

Doping is dus samen met apartheid het bekendste Nederlandse woord ter wereld.