Schaatser Jeen van den Berg, in 1954 winnaar van de Elfstedentocht, heeft zijn bekers, medailles en plakboeken aan het Schaatsmuseum in Hindeloopen gegeven. Er zal in Nederland geen schaatser zijn die meer prijzen heeft gewonnen dan Van den Berg.

Veel mensen denken bij Van den Berg aan zijn gewonnen Elfstedentocht van 1954, maar alleen daarmee doen we de Fries tekort. Ongeveer een halve eeuw lang deed hij mee aan wedstrijden en won tot op hoge leeftijd. “Alles wat ik won, mocht van mijn vrouw één zomer in de huiskamer staan, maar daarna moest het naar zolder,” vertelde Van den Berg me toen ik in Hindeloopen bij zijn dozen stond. “Anders werd het te vol.”

De zolder stond dus vol met prijzen – in totaal zo’n duizend stuks. Die zijn nu dus naar het Schaatsmuseum gebracht om te voorkomen dat de verzameling verdwijnt. Gauke Bootsma van het museum is blij met de aanwinst. Hij besloot meteen zo snel mogelijk een tentoonstelling in te richten over Van den Berg.

Bootsma is ook verheugd over de plakboeken. Ze zijn heel speciaal, verzekerde hij me toen hij die aan het doorbladeren was. “Die foto heb ik nog niet en dat artikel ook niet. Wat een prachtige boeken.”

Wanneer de tentoonstelling is met dit materiaal is nog niet bekend.