Maarten van Bottenburg is sinds deze maand bijzonder hoogleraar Sportontwikkeling. Hij gaat werken aan de Universiteit van Utrecht. Hij is de eerste professor in zijn soort.

Sportsocioloog Maarten van Bottenburg is per 1 november benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportontwikkeling aan de Universiteit van Utrecht. Dat meldt de site van het W.J.H. Mulier Instituut, die de leerstoel bekostigt. En waar Van Bottenburg trouwens zelf ook werkzaam is.

Van Bottenburg publiceerde in 1994 zijn proefschrift ‘Verborgen competitie’. Daarin onderzocht hij het wereldwijde karakter van sport en de specifieke ontwikkelingen per land. Voor zijn nieuwe werkgever gaat hij, zo zegt het persbericht, ‘onderzoek verrichten naar de condities, mogelijkheden, gevolgen en grenzen van commercialisering, professionalisering en globalisering in de sport.’

De kosten van de bijzondere leerstoel zijn voor het W.J.H. Mulier Instituut, die eerder dit jaar zijn centen stak in de bijzondere leerstoel Sporteconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen.