John de Mol heeft afgelopen zaterdag zijn eerste wedstrijd van Oranje verslagen. Een onbekend bedrag heeft hij daarvoor betaald, maar onbekend is precies hoeveel. Meer dan in 1951 in ieder geval, toen de KNVB 500 gulden eiste. De zendgemachtigden waren woedend over dit enorme bedrag.

Op 24 september 1951 zou de eerste wedstrijd van Oranje rechtstreeks worden verslagen op de Nederlandse televisie, maar de NTS (voorloper van de NOS) en de KNVB kregen slaande ruzie over de hoogte van de uitzendrechten. Vijfhonderd gulden wilde de voetbalbond, maar daarmee ging de omroep niet akkoord. En dus moest Nederland nog even wachten op de eerste live voetbalwedstrijd op televisie.

Twee jaar om precies te zijn. Op 25 oktober 1953 had Nederland – België de primeur. En de KNVB had uiteindelijk zijn zin, want de bond ontving die 500 piek, waar zo lang ruzie over was gemaakt.

Nederland liep met deze registratie 51 jaar geleden internationaal behoorlijk achter. Op 16 september 1937 stonden bij wijze van experiment televisiecamera's in het Engelse Highbury-stadion van Arsenal. En dat was nog niet eens het eerste sportevenement op televisie. De Olympische Spelen in Berlijn van 1936 werden via een gesloten circuit door ruim 150.000 mensen bekeken. Het eerste sportevenement dat de huiskamers bereikte was de Wimbledon-finale van 21 juni 1937. Er stonden toen 2.000 tv’s in Londen.