Het Argentijnse voetbalelftal speelde in 1978 de WK-finale tegen Nederland met minstens één zwangere speler. Dat bleek na urinetesten na afloop van de wedstrijd, die door Argentinië in eigen land met 3-1 werd gewonnen. De Britse journalist Simon Kuper schreef dit in 1995 in zijn boek ‘Voetbal als oorlog’.

Argentinië is hiermee het eerste en enige land dat ooit een zwangere voetballer selecteerde voor een Wereldkampioenschap voor mannen. De speler, wiens naam we niet weten, heeft verder een unieke prestatie geleverd door als zwangere man aan een sportwedstrijd te beginnen. Wat iets waarschijnlijker is, is dat er stevig werd gerommeld met de resultaten van de dopingtesten. Dat er wat buisjes zijn verwisseld om enig dopinggebruik te verdoezelen.

Argentinië was tijdens het voetbaltoernooi een dictatuur onder leiding van Jorge Rafael Videla. Het regime wilde dit evenement propagandistisch uitbuiten door koste wat kost de wereldtitel te winnen. Desnoods met een zwangere speler dus.

Het is moeilijk meetbaar, maar door die voetbalweken is de positie van het regime wellicht juist verzwakt. Zoals Kuper schreef: ‘Al met al was het WK geen staatsgreep voor de generaals. Integendeel, het toonde de rest van de wereld wat een ongure bende de militares waren.’