De Nederlandse voetballers hebben geen respect voor het volkslied, berichtte NU dit weekend. Dat kan zijn, maar tegenwoordig wordt in ieder geval het goede volkslied gespeeld, wat in 1933 niet gebeurde tijdens een thuiswedstrijd van Oranje. Trouwens: Nederland heeft vorige eeuw decennialang geen hymne gehad, maar wist dat zelf niet eens.

De Bond van Oranjeverenigingen klaagde op een congres dit weekend dat tijdens het spelen van het volkslied voor officiële interlands de spelers soms wel heel erg ongeïnteresseerd op de maat mee kauwen. Wat zou die club boos geweest zijn op 7 mei 1933, toen Oranje tegen België speelde. Want in het Olympisch Stadion werd 'Wien Neerlands Bloed' gezongen voor aanvang. De Nederlandse regering was woedend en schreef een brief.

Die ging naar de KNVB en daarin stond dat de bond voortaan het Wilhelmus moest spelen. Er heerste al zoveel verwarring over de hymne en de voetballers maakten het alleen maar erger. In 1932 namelijk was een ambtenaar tot zijn verbijstering erachter gekomen dat nergens officieel was vastgelegd wat het officiële Nederlandse volkslied was. Toen het kabinet dit hoorde, belegde het een spoedvergadering, waarin definitief werd besloten wat er vanaf die dag gezongen moet worden bij staatsbezoeken en wedstrijden van het Nederlands Elftal. Het Wilhelmus dus en geen ‘Wien Neerlands Bloed’.

'Van hogerhand heeft men toen nogmaals het volk er op attent gemaakt dat het Wilhelmus ons nationale volkslied is', schreef Nic. Akkerman over die affaire uit 1933. En die wedstrijd was ook nog eens niets. 'Heel het Nederlands Elftal speelde een slechte wedstrijd', stond in een verslag. 'Ook de Belgen gaven niet veel moois te zien, en daar het een half uur voor het einde nog ging gieten, bracht deze voetbaldag alleen maar narigheid aan de Hollanders.'