Alles is voorbij in Athene. Op de zeppelin na, want die vliegt nog braaf rond. Geen Olympische Spelen en Paralympics meer, maar nog genoeg om te lezen. Wat tips om nog even zoet mee te zijn.

Vlak voor de Spelen begonnen, verscheen het boek 'Athens. A history' van Robin Waterfield. Daarin wordt uitermate goed beschreven wat voor soort stad Athene eigenlijk is met zijn enorme geschiedenis. Zoals de ondertitel al zegt, duikt Waterfield in de totale geschiedenis. In de klassieke tijd, maar ook in de Olympische Spelen van 1896.

Over die Spelen van 1896 verscheen eveneens dit jaar 'Olympics in Athens 1896' van Michael Llewellyn Smith.

Al jaren voordat deze plaatsvonden, waren behalve Pierre de Coubertin nog vele anderen bezig met de herstart van dit klassieke evenement. In Engeland, Scandinavië en ook al in Griekenland. Sterker: veertig voor de Spelen van 1896 waren er in Athene plaatselijke Olympische Spelen geweest. Dat Griekenland in 1896 de eer kreeg, betekende veel voor het nationale bewustzijn. Niet toevallig dat die Spelen op 25 maart begonnen, volgens de Gregoriaanse tijdrekening die er in Athene toen nog was. Die dag wordt in Griekenland namelijk gevierd dat in 1821 de opstand begon, die leidde tot de onafhankelijkheid van Turkije.

Er is ook in het Nederlands het een en ander verschenen dat meer dan de moeite waard is. Allereerst 'Asterix en de Athene' van René van Royen en Sunnyva van der Vegt, waarover ik vier maanden geleden schreef op NU.nl. Met het beroemde stripboek als uitgangspunt worden hierin de klassieke Spelen uitgelegd.

Tot slot iets wat ik vanaf morgen niet meer nodig heb, omdat het dan ook voor mij voorbij is hier. Daniël Koster bracht dit jaar het reisboek 'Athene en de Peloponnesus' uit met daarin een onwaarschijnlijke berg informatie over die regio's. Het boek heeft wel enkele nadelen.

Ten eerste realiseert Koster zich te weinig dat er ook mensen zijn, die niet zijn ingevoerd in de vaktermen van de archeologie. Daardoor is het met grote regelmaat volkomen onduidelijk wat hij ons wil zeggen. Dan sta ik naar iets te kijken met zijn handboek erbij, maar door zijn gehanteerde jargon begrijp ik er uiteindelijk nog minder van dan daarvoor. En het andere nadeel is dat het weinig praktisch is als het gaat om openingstijden, vertrekplaatsen van bussen, en meer van dit soort basisdingen. Maar als je meer van Athene wil weten tijdens een bezoek, moet je dit boek zeker meenemen, omdat die nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

Wel, nog een dagje en dan zijn mijn Griekse maanden voorbij. Ik mis de zeppelin nu al. O ja: regent het nog steeds in Amsterdam?