Een gruwelijk busongeluk in Griekenland heeft de laatste dagen van de Paralympics in rouw ondergedompeld. Er is ook goed nieuws: nog nooit eerder hebben zoveel mensen dit evenement via televisie gevolgd.

Maandagochtend werden zeven tieners gedood, die in een bus onderweg waren naar de Paralympics. Het voertuig werd geramd door een tegemoetkomende vrachtwagen, die de controle had verloren. Zowel de chauffeur van de vrachtwagen als van de bus zijn gearresteerd, omdat ze in overtreding waren. De eerste, omdat hij bijna honderd kilometer per uur reed, waar vijftig is toegestaan. Ook was zijn lading slecht bevestigd. De andere bestuurder zit vast, omdat hij nog niet bevoegd was naar Athene te rijden, omdat hij te weinig ervaring had. Hij is pas 21 jaar oud.

Door dit ongeluk eindigen de Paralympics in een rouwstemming. Het incident heeft een nationale discussie uitgelokt over de slechte toestand van de wegen en het verschrikkelijke rijgedrag van de Grieken. Over dat laatste had ik eerder al een mening op NU.nl. Als een Griek in een auto stapt, is hij een gevaar voor alles wat leeft, inclusief zichzelf.

Toch zullen deze Paralympics herinnerd worden als succesvol. Wereldwijd, op de Verenigde Staten na, is relatief veel aandacht geweest van televisiezenders. Het aantal toeschouwers lag hoger dan was verwacht. Een recordaantal landen en deelnemers was in Athene. En toen ik zelf het Olympisch Stadion bezocht, hoorde ik Nederlandse deelnemers elkaar enthousiast vertellen over de grote belangstelling voor hun doen en laten.

Televisiezenders in de Verenigde Staten hebben het echter laten afweten wat betreft directe uitzendingen vanuit Athene. Wel is een overeenkomst gesloten om in november (!) een samenvatting uit te zenden. In totaal zijn er zo'n vijftig televisieploegen in Athene geweest om de Paralympics te verslaan.

De slotceremonie dinsdagavond, die ongetwijfeld opnieuw een recordaantal kijkers zal trekken, is soberder van aankleding na het busongeluk.