Op deze site voorspelde ik een maand of vijf geleden een politieke oorlog in Griekenland als de Spelen zouden zijn afgelopen. De politieke partijen hier zouden vol in de aanval gaan om wat goed ging op te eisen, en wat fout ging te ontkennen. Wel, het gaat nog heftiger dan ik had kunnen voorzien. Alles wat mis kan gaan, gaat mis - met terugwerkende kracht zelfs. De Griekse god is niet lief meer, maar een bokser met drie ijzeren vuisten.

De eerste vuistslag vol in het Griekse gezicht, was de voetbalnederlaag tegen Albanië. Nog geen week na de slotceremonie werd de Europees Kampioen verslagen. Dat is op zich al vervelend voor de kampioen, maar de woedeuitbarsting tegen de feestvierende Albanezen op de Griekse pleinen was ronduit zorgwekkend. De geroemde gastvrijheid, die tijdens de Spelen zo vanzelfsprekend leek, was ineens omgeslagen in haat bij een klein, maar zeker aanwezig deel van de Grieken. .

De tweede vuistslag vol in het Griekse gezicht, was de crash (http://nu.nl/news.jsp?n=408575&c=951) van een helicopter met daarin hoge kerkelijke leiders. Nog geen twee weken na de slotceremonie bleek de veiligheid, die tijdens de Spelen zo vanzelfsprekend leek, niet meer te handhaven door de verantwoordelijke autoriteiten. Want pas enkele uren na het fatale ongeluk - en zelfs ruim nadat het toestel op de plek van bestemming had moeten zijn - werd opgemerkt dat de helicopter nooit was aangekomen.

"Tijdens de Spelen", zo schreven de kranten, "konden we binnen een knipoog antwoorden op een eventuele aanval, maar meteen daarna neemt niemand de verantwoordelijkheid meer - zelfs als onze religieuze leiders neerstorten. En die mensen die de verantwoordelijkheid niet nemen, zijn zij, die ook onze levens moeten beschermen." Zoiets heet een vertrouwenscrisis op nationaal niveau.

De derde vuistslag vol in het Griekse gezicht, is een langdurige fraude met de begrotingscijfers, om daarmee de nationale tekorten voor Europa te verbergen. Nog geen maand na de slotceremonie bleek de vorige regering van de sociaal-democratische partij PASOK (een half jaar geleden verloor deze partij de nationale verkiezingen) tot jaren terug met de begrotingscijfers te hebben gerommeld om onder de drie procentsnorm te blijven, die door Europa wordt gesteld.

Europa is verbijsterd, omdat nooit eerder een lid van de Unie zo fundamenteel zijn nationale administratie had verhaspeld om de financiele situatie mooier te maken dan werkelijk het geval is. Griekenland zelf is ook verbijsterd, omdat het land er financieel nog slechter voorstaat dan het al vreesde. De vorige regering heeft dat om wat voor reden dan ook weggemoffeld. Sommige leden van de PASOK hopen ooit weer een kamerzetel te bemachtigen, maar voor Griekenland is het misschien het beste als daar tralies omheen worden gebouwd.

En dan te bedenken dat de de financiele cijfers van de Olympische Spelen nog moeten komen - een evenement dat miljarden meer kost dan was begroot. Ook op dit punt zullen de politici het nog behoorlijk met elkaar oneens worden.

De Spelen zijn hier nog lang niet voorbij, en nu al helemaal niet meer met alles wat meteen daarop volgde. Toch kan Griekenland die drie vuistslagen wel aan. Dit land heeft namelijk iets vreemds: het gelooft heilig in een goede afloop als niemand anders dat nog ziet en als uiteindelijk alles daadwerkelijk succesvol is afgerond, gaan ze hier niet op de lauweren rusten en genieten van zichzelf, maar alles op alles zetten om zichzelf op zo'n kort mogelijk termijn in de shit te helpen.

Wel, de Spelen zijn nog geen maand voorbij en het is ze verdomme weer gelukt!