Burgemeester Bakoyiannis heeft opnieuw vertrouwen in de goede afloop van een enorm sportevenement. De stad heeft een kleine twintig miljoen euro geïnvesteerd in stadions en straatbeeld. Ruim één miljoen vierkante meter aan openbare ruimte is aangepast aan gehandicapten.

Deze week bekeek een Griekse journaliste met iemand in een rolstoel de stad om eens te zien hoe toegankelijk alles is voor iemand met een lichamelijke handicap. Ze wist amper wat ze meemaakte: het is ronduit verschrikkelijk. Die lap aan vierkante meters herprofilering zou in Athene dan ook gezien moeten worden als een goed, maar leuk beginnetje.

Naast onder meer de vele trappen en drempels zijn de auto's een enorm obstakel. Wegens ruimtegebrek parkeren zij op de vierkante centimeter en blokkeren daarmee van alles. Ik had het me zelf nog niet gerealiseerd als ik met vreemde bochten van stoep naar straat zwierf om het blik te ontwijken, maar iemand in een rolstoel kan in veel gevallen niet eens op straat komen. Of eraf.

Het openbaar vervoer is eveneens nauwelijks aangepast. Er zijn relatief weinig bussen in staat mensen in een rolstoel te vervoeren. Athene lijkt zich dat nu te realiseren en roept daarom de bewoners op rekening te houden met de aanwezigheid van veel gehandicapten in de stad. En op de lange termijn wil de stad beter nadenken tijdens grote stadsprojecten.

Die Griekse journaliste zou over een paar jaar nog eens zo'n wandeling moeten maken. Hopelijk is er dan heel wat verbeterd. Athene doet in ieder geval zijn best, lijkt het.