Rond Wu Shu-chen uit Taiwan is een politieke rel uitgebroken. Het IOC weigert haar te erkennen als leider van het sportteam van haar land. Volgens een boos Taiwan na druk van China, maar het IOC ontkent dit. De regering van Taiwan dreigt nu met maatregelen.

Deze week arriveerde Wu in Athene. Het IOC beschouwt haar als gast, maar ziet Chen Lee-chou van de Chinese bond als teamleider, ook van Taiwan. Een officiële ontmoeting van Wu met het IOC werd op het laatst afgelast, net als een bezoek aan het Paralympisch Dorp. "Na Chinese druk", volgens de media in Taiwan. Ook zou Wu geweigerd worden bij de openingsceremonie komende vrijdag. Ze zou zelfs geen persconferenties mogen geven.

Het IOC zegt bij monde van Miram Wilkens dat Wu mag gaan waar ze wil. Verder spreekt het zijn verbazing uit over de commotie, die in Taiwan is ontstaan. "We willen niet dat de Paralympics worden gepolitiseerd." Tevergeefs, want de Taiwanese Minister van Buitenlandse Zaken dreigt met stappen als Wu wordt tegengehouden in haar werk.

Wu zelf heeft nog niet officieel gereageerd. "Dat doe ik over enkele dagen." De vrouw in kwestie is echtgenote van de president van Taiwan, dus de 'first lady'. Sinds 1985 zit ze in een rolstoel. Ze is in Athene met als doel het nationale team van 28 sporters aan te voeren. China weigert Taiwan te erkennen als een onafhankelijk land en beschouwt het als onderdeel van zijn territorium.