Griekenland verkeert in een shocktoestand vlak voordat de Paralympics beginnen. Dit weekend is een helikopter neergestort met daarin de patriarch van Alexandrie, een van de belangrijkste religieuze leiders. Zeventien mensen kwamen om het leven.

De vlaggen hangen halfstok in Athene bij zowel het parlement als de kerken. Door dit ongeluk is de Griekse regering ernstig in verlegenheid gebracht, omdat de zoektocht naar de neergestorte helicopter pas na ruim twee uur begon. De bezoekers en sporters van de Paralympics zullen het misschien niet merken, maar dit land heeft nu te maken met een ernstig probleem. Hoe kon het ongeluk gebeuren? Maar vooral: waarom begon de zoektocht na de top van de Grieks-Orthodoxe Kerk pas na twee uur?

De euforie van de Olympische Spelen lijkt nu verdwenen. Er is een rouwperiode van drie dagen afgekondigd. Hopelijk voor de Paralympics werpt het ongeluk geen schaduw vooruit op wat weer een sportfeest kan worden. Want de stad loopt wederom vol, en de olympische vlaggen zijn inmiddels vervangen door de paralympische variant. De vrijwilligers hebben een nieuw outfit gekregen en aan de stadions wordt weer gewerkt. Dat merkte ik dit weekend toen ik een grote wandeling maakte rond het terrein, waar het Olympische Stadion staat. Overal geklop en gezaag om te zorgen voor optimale condities. Wat dat betreft, hoeven de gehandicapte sporters zich geen zorgen te maken.

Het enige waar ik nu nog aan denk, is de vraag of er sprake is van terrorisme. Dan heb ik nogal de schijn tegen na mijn avondje in de Griekse cel vorige maand. Want juist omdat ik het nummerbord van de auto's van enkele Griekse geestelijke leiders overschreef (waaronder de patriarch van Athene), werd ik gearresteerd. De geheim agenten die toen in mijn nek sprongen, maakten zich verder enorm druk, omdat er boven die aantekening ook het woord 'helicopter' stond. En dit weekend is notabene een andere patriarch met een helicopter neergestort. Oh boy, oh boy, oh boy! Als ik niet uitkijk, gaan ze mij nog de schuld geven ook!

Alhoewel, dat zal wel meevallen. Ik ben net een week met mijn vader op stap geweest en die wil vast wel een goed woordje voor me doen en zeggen dat ik in Delphi zat vorige week. Maar toch, als ik opeens een week niets van me laat horen op NU.nl, zit ik weer in een Griekse cel. Het zou me wat zijn, zeg.