In Olympia is Jacques Rogge nog steeds geen voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Daar kwam ik woensdag achter na een bezoek aan het Museum van de Moderne Olympische Spelen in dit Griekse dorp. Bij binnenkomst is links om de hoek een aantal foto's opgehangen met alle IOC-voorzitters uit de geschiedenis. Allemaal? Nee, één Belg nog steeds niet.

In 2001 werd Rogge de olympische baas. Hij heeft nu zowel de Winter- als de Zomerspelen meegemaakt. Maar in het museum is dat nog niet doorgedrongen - zelfs nú niet met de terugkeer van de olympische beweging naar de geboortegrond.

Er zijn wel meer vreemde dingen aan deze instelling. Het is iets wat me in mei al opviel, toen ik ook in Olympia was. Het is duidelijk te zien dat eigenlijk niemand belang aan hecht aan deze olympische collectie.

Er zijn verschillende verklaringen voor, die ik de afgelopen maanden heb gehoord. Zo zou de gemeente Olympia niets liever willen dan een grote opknapbeurt, maar het museum valt buiten de bevoegdheden van de gemeente. Ook wordt gezegd dat het IOC geen geld wil geven, omdat het in Lausanne zelf een olympisch museum beheert. Met geld dat frauduleus en ook nog eens illegaal zou zijn verkregen van een Japanse zakenman wordt dat veel beter in stand gehouden. Tot slot ken ik het verhaal dat het IOC wél geld geeft aan het Griekse Olympische Comité, maar dat dit alles in eigen zak zou stoppen.

Allemaal verhalen en ik spreek me nergens over uit. Waarschijnlijk vindt Rogge het niet erg dat hij in de geboorteplaats van 'zijn' beweging niet bestaat. Of hij weet het niet, dat kan ook nog.